Yli 40€ ostoksille ilmainen toimitus ja palautus. Alle 40€ ostoskorin toimituskulut 4,90€ posti / matkahuolto

Directional-laudat kääntyvät rinteessä ja kantavat pehmeällä

Lumitilanne koko maassa vaikuttaa siltä, että on aika käydä muutamalla sanalla läpi twinejä pidemmällä nosella varustettujen directional-lautojen mallistoa.

Kuten klippi Cannon 173 -laudasta parkkisessareilla osoittaa, varsin paljon takamaastoon mielletyt Nitron lautamallit ovat yllättävän monipuolisia.

 

Karkeasti jaoteltuna lumilaudat ovat joko täysin symmetrisiä twinejä tai sitten directionaleja, joiden laskusuunta painottuu eteenpäin. Lähimpänä toisiaan nämä ovat Teamin kaltaisissa directional twin -malleissa, joiden erona symmetrisiin twineihin on siteiden sijainti laudan keskipisteen takana. Jo tämä vakauttaa lautaa ja parantaa sen laskuominaisuuksia kovissa vauhdeissa twineihin verrattuna.

Directional twinit ovat erittäin luonnollisia laskettavia myös switchinä: Team toimiikin sekä vuorilla että parkeissa. Team on mm. Aleksi Nevakiven valinta parkkilaskuun ja Victor De La Rue tykittää Teamillaan haastavilla vuorilla.

Useista directional-laudoista näkee jo ensisilmäyksellä, että niiden nose ja tail ovat erilaiset. Tämä korostuu erityisesti takamaastolaudoissa, joiden pitkä nose lisää laudan kantoa pehmeällä lumella ja sitä selvästi lyhyempi tail taas helpottaa sen painamista alas, mikä luonnollisesti auttaa pitämään nosea lumen päällä.

 

Dropout on kauden 2019 uutuusmalli. Swallowtail parantaa sen kääntyvyyttä syvässä lumessa, mutta laudalla on myös mahdollista laskea switchinä rinteessä.

 

Dropout on hyvä valinta, jos kruisailet ympäri tuntureita ja arvostat syvän lumen laskettavuutta enemmän kuin parkkisessareita. Tässä mallissa on myös Powerpodit, eli lauta on leveämpi siteiden kohdalla. Powerpodit vähentävät varpaiden tai kantapäiden osumista rinteeseen syvissä käännöksissä ja ne pureutuvat jäiseenkin rinteeseen. Lopputuloksena on rinnecarvingiin ja takamaastoseikkailuihin erittäin hyvin sopiva lauta.

 

Vai sittenkin parkkiin?

 

 

SMP:ssä on paljon samaa ideaa kuin Dropoutissa. Siinä missä Dropoutin muotoilu nojaa takamaaston puuterikentille, SMP on vaihtoehto parkkilautoja monipuolisempaa freestyledekkiä etsivälle. Molemmissa laudoissa on Powerpodit ja Cam-out -camber: Siteiden välissä normaali leikkaava camber, joka kevenee rockeriksi lähestyessä nosea ja tailia. Tämä tuo osaltaan kelluvuutta pehmeällä lumelle, mutta myös leikkisyyttä kaikenlaiseen kikkailuun rinteiden laidoilla.

 

 

Drop on naisille mitoitettu all mountain -lauta carvingiin ja puuterikentille. Itse asiassa Dropout tuotiin lautalinjastoon sitä aiemmin julkaistun Dropin suuren suosion myötä.

 

Treehuggerin tunnistaa sen suuresta, jopa lumilapiomaisesta nosesta. Kun mojovaan noseen yhdistetään lyhyt swallowtail, helppo laskettavuus syvässä lumessa on taattu. Lauta myös kapenee voimakkaasti tailia kohti, mikä tuo lisää helppoutta ja ketteryyttä käännöksiin.

Treehugger toimii hyvin erikokoisilla laskijoilla, sekä naisilla että miehillä. 

 

 

Myös Treehuggerissa on Cam-out -camber, eli kevyt rocker nosessa alkaa vasta etusiteen jälkeen. Tämän ansiosta Treehuggerilla on mahtava taittaa rinteessä leikkaavia käännöksiä, eikä malli ole missään nimessä vain puuterikelien erikoismalli. On selvää ettei 149cm lauta ole varsinainen vauhtiraketti, mutta toisaalta malli taipuu syviin käännöksiin jo varsin hitaissa vauhdeissa. Tiukkaa carvingia rinteessä ja nopeaa puunkiertoa parhailla metsäspoteilla – ei ihme, että Treehugger on ollut pidetty elämystehdas useille sillä demotapahtumissa laskeneille.

 

Treehugger 149 – ei ainoastaan puunkiertoon.

 

Juuri sinulle hyvä ja oikea lautamalli on sellainen, joka innostaa ja inspiroi jokaisena mäkipäivänä. Se tekee mahdolliseksi tai ihan vain mukavammaksi niitä juttuja, joita haluat snoukatessasi saavuttaa. Moni directional-laudoistamme suorastaan huutaa sen olevan takamaastoon ja puuterilumille suunniteltu, mutta älä kuuntele sitä liian tarkasti: sinä päätät mitä laudallasi teet.

 

Fusion on esimerkiksi Dropoutia jäykempi malli, mutta all mountain on lopulta vain termi: lasket sillä kaikkea mitä vastaan tulee.

 

Directional-mallien yleistyminen on selvä trendi ja niiden määrä on kasvanut jatkuvasti myös meidän mallistossamme. Jos switchinä laskemisen tasavertaisuus ei ole sinulle kovin tärkeää, directional-lautojen vakaus tekee sinusta aiempaa nopeamman laskijan, jolla on laaja erilaisten laskutyylien työkalupakki.