Yli 50€ ostoksille ilmainen toimitus ja palautus.

Lumilautailun ympäristövastuullisuus etenee – Nitro valitsi useita luontoa säästäviä menetelmiä

Nitro jatkaa työskentelyä vähentääkseen lumilautateollisuuden ympäristökuormaa.

Alkuperäisen snoukkabrändi Nitron lumilautavalmistuksen koko toimitusketjun kasvihuonepäästöt ovat olleet 100% kompensoituja vuodesta 2022. Siten Nitron lumilautojen valmistus on ollut ensimmäisenä merkeistä täysin hiilineutraalia. Lisäksi Nitron lumilautatehdas toimii sen katolle asennetun 700KW aurinkovoimalan antamalla energialla. Kauden 2024 uutena merkkipaaluna on kierrätysmuovin merkittävä hyödyntäminen Nitron lautasiteissä: kierrätysmuovin osuus on viidesosa.

Lisäksi siteiden osat valmistetaan ruiskuvalamalla. Menetelmä ei ole edullisin, mutta sen ansiosta valmistuksessa syntyy mahdollisimman vähän hukkaa. Ruiskuvalumuotista tulee ulos valmis osa eikä sen ympärille synny tuotantolinjalla hukkapaloja.

Kaudelle 2024 uudistunut Phantom. Ruiskuvalu minimoi hukan ja tuo parhaan ulkonäön.

Lumilautojen, siteiden ja kenkien ympäristövaikutusten poistamiseksi ei ole olemassa yhtä taikanappia, mutta olennaista on tehdä jatkuvasti enemmän – ja ennen kaikkea tehdä asioita vähän joka nurkalla. Jokainen lumilauta koostuu useasta osasta ja siten ne pitävät sisällään useita tilaisuuksia tehdä ympäristön kannalta parempia valintoja.

Kierrätysmateriaalien ansiosta tarvitaan vähemmän raaka-aineita, joita ei ole aiemmin käytetty. Erittäin tehokasta on myös etsiä tuotannosta paikkoja, joissa materiaalien käyttöä voi vähentää.

  • Nitron lumilautojen kanttiteräksestä noin puolet on kierrätettyä.
  • Nitron lumilautojen kansigrafiikoista 70 prosenttia ja pohjagrafiikoista 30 prosenttia on tehty vesiliukoisilla musteilla.
  • Kansipinnoitteet ovat 70-prosenttisesti liuotteettomalla lakalla viimeisteltyjä, tai lakkaa ei ole käytetty ollenkaan.
  • Lumilautojen pohjista 85 prosenttia on tehty kierrätetystä materiaalista.
  • Lumilautojen pintakerros on myös monen valmistajan tarjontaa ohuempi raakamateriaalin ja rahtipainon säästämiseksi.
nitro-quiver-dinghy-155-wide-lumilauta
Grafiikallakin vaikutetaan: Dinghyn pohjaan ei juuri mustetta mene.

Tuotantoprosessi muodostaa valtaosan lumilautojen ympäristövaikutuksista, mutta jokainen seuraavakin lenkki voi vaikuttaa lopputulokseen merkittävästi.

Meidän omassa toiminnassamme Nitro Finlandilla tämä näkyy asiakkaillemme selkeimmin saadessasi meiltä tulleen lähetyksen: Käytämme toimituksissa kattavasti puhtaita kierrätysmateriaaleja, eli meillä pakatut tuotteet voivat olla pakattuja milloin-nyt-mihinkin laatikoihin, joiden tärkein tehtävä on saada tilaamasi tuotteet turvallisesti ja siisteinä perille.

Nitron omien lautasiteiden ja laskukenkien pakkauksissa ei käytetä lainkaan muovia. Laatikoiden raaka-aine on kierrätyspahvia ja niiden tyyli on minimalistinen. Tämän ansiosta musteen käytön määrä on vähentynyt 95 prosenttia aiempaan verrattuna.

nitro-darkseid-boa-step-on-black-boots
Darkseid on Nitron uutuuskenkä Burtonin StepON-siteeseen. Ei bentseenejä kenkäliimassa.

Osa raaka-aineista tulee käyttöön ensimmäistä kertaa, mutta aseettomia ympäristövaikutusten edessä ei olla silloinkaan. Nitron lumilautojen puuytimet tulevat kokonaan FSC-sertifioiduista metsistä. Tällaisissa metsissä osa jätetään kokonaan käsittelemättä ja metsäekosysteemistä huolehditaan mm. jättämällä lahopuita maastoon.

Kestävää kehitystä on myös se, että kulutetaan kestävästi. Mitä pidempään lumilauta, siteet tai kengät kestävät, sitä parempaan käyttöön niihin sitoutunut työ, energia ja raaka-aineet ovat päätyneet.

Kun seuraavan kerran etsit inspiraatiota lautasi voiteluun, tässä on yksi syy lisää: laskeminen on kivempaa hyvällä luistolla, mutta pidennät huollolla myös sen elinkaarta!